vi måste ta hand om varandra!

”De som bor på nedre våningsplanen tittar ut genom galler; fängelset är på utsidan”.


Det beskrivs hur brottsligheten i Amerika ökat med åren till följd av ett samhälle där bl.a. egoistiska individer handlar efter den nytta de själva kan dra mest av. Hur kommer det sig att barn i USA idag i vissa fall tvingas bära ”rånarpengar” då rånare kan bli mer våldsamma än om de inte får något alls, och att man på många kartor markerar olämpliga områden? Hur kommer det sig att egoismen har blivit så central? Troligtvis beror detta på ett flertal faktorer som samspelar. Omgivningen formar människan och tvärtom, beroende på vad som aktivt händer i samhället/samhällen. Hur styrs landet politiskt, vilka förutsättningar har den enskilde individen? Finner individen stöd i olika grupper och hur påverkas denne av dessa beroende på den politiska andan? Och svaret om individens etik och moral påverkas av detta är uppenbart ja. Omgivningen formar samhällen och tvärtom, som i sin tur påverkar hur individer rör sig bland olika grupper. Utvecklingen av dagens teknik kan kanske också fungera som en faktor för hur människor handlar, det vi ser och hör på tv och i radio varje dag, visst påverkas vi – dock på olika sätt. Jämförelsevis är USA som ett samhälle, så här ser det inte ut på alla platser runt om i världen då vi lever i olika samhällen med olika individer.



”Ett samhälle som väljer att sänka skatterna för de rikaste snarare än att hjälpa de fattiga och hemlösa har upphört att vara ett samhälle i ordets egentliga mening”.


Om detta är kravet för definition av samhälle tror jag vi missuppfattat ordet när vi talar om det i vardagslag, och då har vi mycket att arbeta med innan vi egentligen talar sanning. Det bildas lätt sådana här klyftor mellan rika och fattiga när de som mår bra och har det bra ställt sällan ser vad de egentligen äger och vad de har runt omkring sig, – fokus i deras värld ligger snarare på de högre mål som kan uppnås och tillfredställas. De grundläggande behoven är (mer eller mindre) tillfredsställda. Man glömmer lätt vad man har när man lever gott, på så vis glömmer man lätt de som har det mer illa ställt – så är det nog i de flesta samhällen där det finns stora klyftor mellan rika och fattiga. För att återknyta till ovanstående citat gällande kriminaliteten sker ständiga förändringar i samhällen (om jag nu fick använda det). Kanske ska man inte endast skylla på de som försummar de som har de lägre ställt – utan gå djupare i grunden och se hur ett specifikt samhälle är uppbyggt och hur det ser ut ”här och nu”. Religion, politik… allt påverkar oss. Vad som krävs är arbete med dessa klyftor, hur man får folk att se helheten, inte bara i deras egna världar utan i stort, hos alla – detta blir en utmaning för framtiden.

/ etik á deeplinuz


Kommentarer
Postat av: G

Sorry, men brotten i USA minskar :p

http://www.bra.se/extra/pod/?action=pod_show&id=76&module_instance=12 (om New York)

http://www.fbi.gov/ucr/cius2008/data/table_01.html (om Hela USA)

2009-12-01 @ 21:39:18
Postat av: lina

haha jasså`? kan du mer än läroböckerna och författarna alltid då ?hehe.. mina citat bygger på det, om du nu trodde jag hittade på hehe..

2009-12-02 @ 02:00:12
Postat av: lina

och sorry men jag pallar inte med den besserwisser stilen haha.

2009-12-02 @ 02:01:07
Postat av: G

Nånej, men den boken var nog allt lite gammal. Kolla länkarna vet ja! :)

2009-12-02 @ 14:40:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0